Leer alles over Pater Damiaan bij Carmelitana

Leer alles over Pater Damiaan bij Carmelitana

Bij Carmelitana kan je terecht voor een breed aanbod over inspirerende figuren en Heiligen. Ontdek er het leven en werk van Pater Damiaan en laat het een inspiratiebron zijn. Ook geboeid door het leven en de werken van Pater Damiaan. Neem dan zeker een kijkje naar het ruime informatieaanbod bij boekenhandel Carmelitana.

Ontdek ons informatie aanbod over Pater Damiaan

Het lot van Pater Damiaan

Pater Damiaan behoorde tot de congregatie van de paters Picpussen. Hij reisde op 24-jarige leeftijd naar Honolulu op missie waar hij tot priester-missionaris werd gewijd. Het was normaal gezien de bedoeling dat zijn broer pater Pamfiel op missie zou vertrekken naar Hawaï, maar gezien die net op dat moment was ziek gevallen, nam pater Damiaan zijn plaats in. In deze periode brak helaas melaatsheid uit. In 1873 besliste de Hawaïaanse regering daarom om melaatsen op een afgesloten gedeelte van het eiland Molokai samen te brengen in een afgezonderde kolonie. Om verdere besmettingen te vermijden werden mensen met melaatsheid dus in isolement geplaatst. Dit bracht naast de lichamelijke pijn van de ziekte, ook uitsluiting en eenzaamheid met zich mee.

Het werk van Pater Damiaan

De Belgische Pater Damiaan maakte er zijn levenswerk van om melaatsen en lepralijders te helpen. Het missiewerk van Pater Damiaan was ronduit veelzijdig. Hij gaat er niet alleen aan de slag als pastoor en dokter, maar bouwt mee aan de volledige opbouw van een nieuwe gemeenschap. Zijn taken bestonden er onder meer uit onderwijzen, werken, zieken verzorgen en zijn werk als priester. Hierbij koos hij ervoor om niet zoals iedereen de melaatsen zoveel mogelijk te mijden, maar koos hij ervoor om zijn zieke parochianen te behandelen net als andere gezonde mensen. Hierdoor wist hij hoop, liefde en verbondenheid te brengen. Wanneer hij in 1884 ook zelf getroffen wordt door de verschrikkelijke ziekte wordt hij internationaal geloofd voor zijn heldenleven. Met de verkregen financiële hulp zet hij zijn missie verder, ook tijdens zijn ziek zijn. In 1889 sterft Pater Damiaan helaas zelf aan deze besmettelijke en dodelijke ziekte.

 

Pater Damiaan, een bron aan inspiratie

Pater Damiaan ligt momenteel begraven in een praalgraf in Leuven, maar in het dorpje Kalawao op Molokai is zijn rechterhand bewaard, de hand waarmee hij de zieken zegende. Zijn missie om in de voetsporen van Jezus te treden was zijn beweegreden van zijn heldhaftige acties. Vandaag vormt Pater Damiaan nog steeds een grote inspiratiebron waarbij men gemotiveerd wordt om zorg te dragen voor elke medemens. Door zijn menslievende levenswerk wordt Pater Damiaan tot op vandaag vereerd als de apostel van de melaatsen. Zijn heldhaftige werk maakte hem wereldberoemd.

Pater Damiaan, patroonheilige van de melaatsen en aidspatiënten

Wanneer Hawaï toetreedt tot de VS krijgt het standbeeld van Pater Damiaan een plaats in het Capitool in Washington. En in 2005 wordt hij uitgeroepen tot de grootste Belg ooit. Voor zijn menslievende heldenwerk werd Pater Damiaan op 11 oktober 2009 ook Heilig verklaard tijdens een plechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek in Rome door Paus Benedictus XVI, en dit omdat hij niet alleen in woorden maar vooral in daden het woord van Jezus Christus heeft uitgedragen. Zo werd Pater Damiaan de patroonheilige van de melaatsen en de aidspatiënten. Bij zijn heiligverklaring kreeg pater Damiaan ook 10 mei als feestdag toegewezen.

Geïnspireerd door Pater Damiaan

Intussen zet de Damiaanactie zijn werk verder door geld in te zamelen voor de zieken. De Damiaanactie blijft internationaal verder strijden tegen ziektes als lepra, tbs en leishmaniasis. Ook in coronatijden is het goed stil te staan bij de werken van pater Damiaan en extra aandacht te schenken aan de vele zorgkundigen die wereldwijd zich inzetten oor het verzorgen van de vele coronazieken. De bewonderenswaardige inzet van hen in de zorg verdienen onze waardering en respect meer dan ooit. Wanneer wij stilstaan bij de werken van pater Damiaan, denken wij ook meteen aan de taak van de zorgkundigen en eren wij dat zij alles in het werk stellen om het kostbare leven van de medemensen te verbeteren. Dat zij blijvend de moed vinden om de zieken te blijven verzorgen.

Bij Carmelitana vind je een gevarieerd aanbod met informatie over Pater Damiaan. Ben je dus op zoek naar een DVD over Pater Damiaan, een strip over Pater Damiaan, een boek over Pater Damiaan, een kinderboek over Pater Damiaan of een prentenboek over Pater Damiaan, neem dan zeker even een kijkje naar het mooie aanbod bij Carmelitana, zowel online in de webshop als in onze fysieke winkel.

 

Ruim aanbod aan boeken en tijdschriften over Pater Damiaan

Ontdek het allemaal in onze webshop