Goede tijden, slechte tijden

In de antieke wereld

Auteur Meijer Fik

Fik Meijer over regeren in de Oudheid: een even fascinerend als actueel boek.
Mensen hebben altijd geworsteld met de vraag hoe ze hun dorp, stad of land politiek moesten inrichten. Bij het bedenken en ontwikkelen van regeringssystemen hebben de Grieken en Romeinen een belangrijke rol gespeeld. Vanaf de heldensamenleving van Homerus tot het verval van het keizerschap in Rome hebben ze geëxperimenteerd met de meest uiteenlopende staatsvormen: het koningschap en de tirannie in enkele Griekse stadstaten, de democratie in Athene, de militaristische regering van Sparta, de god-koningen van de hellenistische rijken, de gemengde constitutie van de Romeinse republiek en ten slotte het keizerschap, dat meer dan vijf eeuwen standhield.
Sommige regeringssystemen waren succesvol, andere pakten minder goed uit of waren ronduit rampzalig voor de samenleving. Dat hing mede af van de mate waarin ze aantrekkelijk waren voor grote groepen in die samenleving. In dit boek komen alle ‘deelnemers’ bij de politieke processen ruimschoots aan bod, evenals de buitenstaanders die geen deel hadden aan de politiek: vrouwen, vreemdelingen en slaven. Zij hadden niet of nauwelijks de mogelijkheid om te reageren op de plannen van de bestuurders.

Fik Meijer (1942) is classicus/oudhistoricus en auteur van een inmiddels omvangrijk oeuvre, waaronder de bestsellers Keizers sterven niet in bed, Gladiatoren, De vele gezichten van Sicilië en, met Ilja Gort, Wijn als een Romein.

29,99 EUR

VoorraadGelimiteerde voorraad
AfwerkingHardback
Dikte162 mm
Publicatienov 29, 2023
EAN - code9789044654806
CategorieGeschiedenis
UitgeverijPrometheus

Over de auteurMeijer Fik

Ontdek Jezus 'Jezus - de vijfde evangelist'  van Meijer Fik  voor maar 13,99 EUR