Het Rooms-katholicisme

Een ongelooflijke godsdienst

Auteur De Dijn Herman

Het Rooms-katholicisme is niet primair een geloofsleer of een morele doctrine. Het is een godsdienst – en wel een “die je niet had kunnen raden” (C.S.Lewis). Het is een unieke, collectieve wijze van leven, een eredienst aan God en mens. Het gaat om een eeuwenoude erfenis vol prachtige en treffendeverhalen, symbolen, riten, beelden, gebouwen, gezangen en gebeden. De Kerk van Rome is zowel het Mystieke Lichaam van Christus, als “een oudere vrouw met een duister verleden, die niettemin onweerstaanbaar is” (Willem Jan Otten).
Vanuit een levenslange vertrouwdheid, maar toch vooral via wijsgerig-antropologisch inzicht, wil de auteur met dit boek bijdragen tot een herontdekking van die ongelooflijke godsdienst.
Of men nu gelovig is of niet, het zou toch zonde zijn om van dergelijke schepping, van dergelijk totaalkunstwerk, niets of nauwelijks iets te verstaan.
Tegelijk bevat dit boek een indringende filosofische kritiek op de modernistische interpretatie van het katholicisme, die de godsdienst tot een cerebraal geloof herleidt.
Herman De Dijn is emeritus hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Hij is een bekend filosoof en cultuurcriticus; auteurvan talrijke cultuurfilosofische essays.
Recent schreef hij nog: Rituelen. Waarom we niet zonder kunnen (5e druk 2023) en De andere Spinoza: de twee wegen naar het ware geluk (2020).

25,00 EUR

VoorraadGelimiteerde voorraad
AfwerkingPaperback
Dikte145 mm
Publicatieapr 17, 2023
EAN - code9789085286912
CategorieDiverse thema's
UitgeverijHalewijn

Over de auteurDe Dijn Herman

Ontdek Filosofie 'Rituelen'  van De Dijn Herman  voor maar 24,50 EUR