Liefde

Mijn ontdekkingstocht

Auteur Bossuyt Jan

Jan Bossuyt (°1939) was 40 jaar algemeen directeur van het familiebedrijf Boss Paints uit Waregem - op heden is hij er nog steeds actief als bestuurder. Hij stichtte de "Colora" verfwinkelformule met advies.
In "Liefde - Mijn ontdekkingstocht" brengt Jan Bossuyt het relaas van zijn levenslange zoektocht om zich te bevrijden van zijn chronische angsten en storende gedachten waarin hij jarenlang vastliep. Dat vastlopen ging gepaard met gezondheidsproblemen en perioden van geestelijk lijden.
Op het einde van zijn actieve loopbaan kwam er ineens een bevrijdende doorbraak toen hij zich uiteindelijk onvoorwaardelijk overgaf aan het lijden en de angst. Tot zijn verrassing effende deze doorbraak het pad naar een universum van grenzeloze liefde. Ze deed hem beseffen dat er een kracht werkzaam was die hemzelf overstijgt. Het opgaan in deze kracht ervaarde hij als een seculiere godservaring.
De auteur aan het woord:
"Ik heb het gewaagd om een boek te schrijven over iets dat erg moeilijk te vatten en te beschrijven is. Iets dat zo vlug ongeloof en cynisme kan opwekken. En toch… Telkens ik probeer te vatten wat nu het verschil zou kunnen maken om hoop te brengen op de zo nodige kanteling in de huidige wereld en samenleving, dan kom ik na een diepe verkenning bij mezelf telkens uit bij liefde. Zo’n omwenteling kan met niets anders bereikt worden dan met liefde en haar vele gedaanten als kracht die door alles heen stroomt. Liefde is voor mij de ultieme bron voor zowel redding uit de huidige dreigingen als voor de ontwikkeling en de uitbouw van een beloftevolle toekomst voor mens en planeet.
Ik heb dit boek niet geschreven als een rationeel betoog dat wil aantonen wat liefde is en wil overtuigen van haar noodzaak en grote mogelijkheden. Liefde laat zich niet vatten door ons rationeel verstand. Het boek is integendeel geschreven van uit mijn eigen innerlijke bewustzijnsproces, en mijn eigen emotionele binnenwereld. Een louter gevoelsmatige benadering dus.
De paradox is evenwel dat het boek op die manier een antwoord levert op de wezenlijke vragen die mijn rationeel verstand stelt over liefde:
Wat is liefde eigenlijk?
Wat bereiken we er mee?
Waar zal het op aan komen om liefde te laten gedijen?
Wat zal het van mij en van ons allen vergen om een duurzame liefdevolle houding en gedrag te ontwikkelen?
Mijn eigen proces deed mij beseffen dat de opgave zowel enorm groot als tegelijkertijd haalbaar is. Door liefde zijn we in staat om onszelf te overstijgen.
Ik heb, parallel aan mijn zakelijke loopbaan in het familiebedrijf, altijd een breed interesseveld gehad dat draaide rond de thema’s: het menselijk functioneren en ontwikkeling, ecologie, economie, een stuk praktische filosofie en wat kwantumfysica, het systeemdenken, de geschiedenis. En heb daarbij ervaren dat de zakelijke interesse en deze algemene interesse bevruchtend op elkaar inwerkten. Stilaan groeide daaruit een beeld van wat de mensheid zou kunnen zijn, en de wil om aan de ontwikkeling ervan bij te dragen."

24,00 EUR

VoorraadOp bestelling
AfwerkingHardback
Dikte132 mm
Publicatiesep 30, 2022
EAN - code9789492494092
CategorieMens en maatschappij
UitgeverijDe blauwpoorte