26023.jpg

MystiekGeschreven door Underhill Evelyn

Underhill’s Mystiek uit 1911 is hét standaardwerk over mystiek. Het inspireerde belangrijke schrijvers als C.S. Lewis, T.S. Eliot en Thomas Merton. Deze klassieker verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands.

In het eerste deel laat Underhill zien wat mystiek is, ook in het licht van de psychologie en theologie. Mystiek, zegt zij, is niet allereerst een theoretische bezigheid maar juist heel actief en praktisch. Je hele wezen wordt erin meegenomen.

In het tweede deel beschrijft Underhill boeiend de godsbeleving van de grote mystici. Die blijkt overal en altijd een herkenbare structuur te hebben. Underhill distilleert daaruit de klassiek geworden vijf fasen van de mystieke weg: van ontwaken, loutering en verlichting, via de donkere nacht van de ziel, naar een leven in eenheid.

De levendige vertaling is van schrijver en mystiekkenner Jean-Jacques Suurmond. Hij heeft Underhill’s tekst aangevuld en bij de tijd gebracht met de inzichten van moderne mystici, zoals Etty Hillesum, Simone Weil, Titus Brandsma, Dag Hammarskjöld, Henri Nouwen en Christian Wiman.

Dr. HEIN BLOMMESTIJN: “Een prachtvertaling voor de moderne lezer.”

SPIRITUS: “Dit is nog steeds een van de breedst gelezen boeken over christelijke mystiek, verrassend levendig en actueel.”

EVELYN UNDERHILL (1875-1941), een Britse anglicaan, was kenner van de mystiek. Ze was in Engeland de eerste vrouw die namens de kerk retraites leidde, die colleges gaf aan de theologische faculteit, en zich inspande voor de oecumene. Ze werd de geestelijke begeleider van velen en schreef en vertaalde allerlei mystieke werken, onder meer samen met de Nobelprijswinnaar Rabindranath Tagore. In 1939 ontving ze een eredoctoraat van Aberdeen University.

Vertaler JEAN-JACQUES SUURMOND (1950) is theoloog en gestalttherapeut. Brede bekendheid kreeg hij door zijn columns in dagblad Trouw en zijn boeken over spiritualiteit. Begonnen in de pinksterbeweging, is hij geboeid door de werking van God, wat onder meer leidde tot een proefschrift aan het Fuller Theological Seminary, Pasadena. Tegenwoordig heeft hij een praktijk voor supervisie en begeleiding.
Gelimiteerde voorraad

Bestel 'Mystiek'

29,99 EUR

Afwerking
Paperback
Publicatie
nov 28, 2022
EAN - code
9789493220263
Categorie
Uitgeverij
Skandalon uitgeverij b.v.

Over de auteurUnderhill Evelyn

Ontdek Mystiek  'Het spirituele leven'  van Underhill Evelyn  voor maar 15,99 EUR