Visioenen over goed en kwaad

Het boek over de verdiensten van het leven

Auteur Van Bingen Hildegard

Visioenen over goed en kwaad is de vertaling van Liber Vite Meritorum, haar tweede visioenenboek. De centrale figuur in deze visioenen is een reusachtige man die van in de hoge hemel tot in de diepe afgrond reikt. In het eerste visioen noemt de auteur hem God, maar verder wordt hij meer christologisch geduid. Latere christelijke mystici hebben het vooral over hun streven naar de vereniging van hun ziel met God, maar voor Hildegard is zo'n sentimentele en intieme relatie met God niet het belangrijkste. Zij heeft het vooral over Zijn ontzagwekkende Majesteit die zich aan haar openbaart en haar onderricht over Zijn scheppingen Zijn heilsplan.
De rode draad van deze visioenen is de strijd tussen goed en kwaad in de vorm van twistgesprekken tussen ondeugden, die als monsterachtige gedaante verschijnen, en de corresponderende deugden die alleen als stem voorkomen. Zo zijn er 35 tegenstellingen met o.m. woede en geduld, strijd en vrede, hoogmoed en nederigheid, genotzucht en kuisheid, spot en respect, hebzucht en tevredenheid. Na elk twistgesprek volgt een beschrijving van de straffen die de zielen moeten ondergaan voor hun aardse zonden en van boetepratktijken waardoor de mensen die nog leven aan die straffen kunnen ontkomen.
Maar de strijd tussen goed en kwaad speelt zich ook af op het vlak van de heilsgeschiedenis, met de schepping en de zondeval, de menswording en de redding van de mens, en het laatste oordeel. Het laatste deel beschrijft uitvoering het hemelse geluk.

31,95 EUR

VoorraadIn voorraad
AfwerkingPaperback
Publicatiefeb 2, 2018
EAN - code9789081893961
CategorieHeilig, Zalig, Eerbiedwaardig
UitgeverijUitgeverij sint rombouts

Over de auteurVan Bingen Hildegard

Ontdek Heilig, Zalig, Eerbiedwaardig 'Hildegard van Bingen: de bijbel, de regel, ...'  van Van Bingen Hildegard  voor maar 17,50 EUR