De Tien Geboden

Auteur Ouaknin Marc-alain

Marc-Alain Ouaknin legt op een heldere en aanstekelijke manier de oorspronkelijke tekst van de Tien Geboden uit, maar herformuleert ze ook in de taal van de 21ste eeuw. De Tien Geboden is een hartstochtelijk pleidooi voor een speelse, creatieve en vooral onorthodoxe omgang met teksten: deze geboden zijn helemaal geen geboden, maar verwijzen naar een dynamische ethiek van de toekomst. 'Accepteer nooit zonder meer wat geschreven staat. Interpreteren is in opstand komen tegen wat in de tekst niet ethisch is. [...] Dat stelt ons in staat in rechtvaardigheid en goedheid te leven: dat is de ethiek van de Tien Geboden.'
De Tien Geboden werden meer dan drieduizend jaar geleden aan Mozes gegeven, zo zegt het bijbelboek Exodus. Ze zijn tot een fundament van ons westerse besef van normen en waarden geworden. Of men nu religieus is of niet, deze 'geboden', 'woorden' of 'aanwijzingen' - zoals ze ook wel worden genoemd - vormen een klankbord voor onze ethische dilemma's, discussies en beslissingen.
MARC-ALAIN OUAKNIN (spreek uit: waknien) is rabbijn en filosoof. Hij is een groot kenner van de Talmoed, de kabbala en het chassidisme. In zijn werk - in meer dan dertig talen vertaald - vervlecht hij uiteenlopende joodse tradities en filosofische scholen. In 2015 verscheen van Christiane Berkvens een inleiding op zijn werk: Marc-Alain Ouaknin. De joodse gids voor deze tijd.

22,95 EUR

VoorraadOp bestelling
AfwerkingPaperback
Dikte142 mm
Publicatiemei 5, 2016
EAN - code9789492183286
CategorieJodendom
UitgeverijSkandalon uitgeverij b.v.