Steenrots en struikelblok

Petrus in de evangelies, handelingen en brieven

Auteur Janssen Henk

Exegeten en homileten van naam - katholiek en protestants, Vlaams en Nederlands - bieden grondige uitleg van sleutelteksten van en over Petrus en geven inzicht in de huidige stand van het Petrusonderzoek.
Een visser met Galilees accent wordt de founding father van de Sint-Pieter. Volgens de evangelies maakte hij de eerste tussenstappen van Galilea naar Judea. Het boek Handelingen van de apostelen ziet hem niet veel verder komen. Zijn eindbestemming in Rome is pseudepigrafisch en apocrief.
In deze bundel komen de weerbarstigheid en veelkleurigheid van de apostel Petrus volop aan het licht. Is Petrus een belijder of een satan, haantje de voorste of dienaar van allen, rots of een losse zwerfsteen, visser van mensen, zondaar en bidder, verloochenaar en belijder, herder en martelaar? De vier evangelies zijn het daar onderling niet over eens. Aan het Johannesevangelie moest zelfs een heel hoofdstuk toegevoegd worden om de positie van Petrus alsnog recht te breien (hoofdstuk 21).
Het Nieuwe Testament geeft aanleiding tot de gedachte aan een Petrusambt dat de eenheid van de christenen belichaamt, ook zonder dat Petrus ooit in Rome is geweest.

15,95 EUR

VoorraadOp bestelling
AfwerkingPaperback
Dikte165 mm
Publicatiemrt 15, 2017
EAN - code9789492183521
CategorieBijbelstudie
UitgeverijSkandalon uitgeverij b.v.